12 goede voornemens en hoe je die zeker wél kan volhouden in 2025
12 goede voornemens en hoe je die zeker wél kan volhouden in 2025
Het nieuwe jaar is traditioneel een moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en nieuwe doelen te stellen voor de toekomst. Een goed voornemen is vaak gericht op zelfverbetering en een gezonder leven. Maar hoe maak je realistische en haalbare goede voornemens en hoe zorg je ervoor dat je ze dit keer wél volhoudt?
In dit artikel delen we 12 goede voornemens voor het nieuwe jaar die specifiek zijn gericht op het verbeteren van je fysieke en mentale welzijn. Bij het maken van deze voornemens is het essentieel om meetbare doelen te stellen. Elk jaar weer sneuvelen goede voornemens, maar door automatische gewoonten te vervangen en ervoor te zorgen dat je jezelf verantwoordelijk houd, kan je sparen voor een gezonder leven. Het is een uitdaging om verleidingen te weerstaan, vooral tijdens de feestdagen, maar als je vastbesloten bent om je eigen leven een positieve wending te geven, dan lukt het je wel. De psychologie van oppakken en volhouden speelt daarbij een cruciale rol en brengt je naar een content en productiever bestaan.
1. Meer groenten en fruit en minder bewerkte voeding eten
Een gevarieerde inname van groenten en fruit is essentieel voor een gezond lichaam en helpen je om eventueel bij het afvallen, als dat één van je voornemens is. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.
Bewerkte voeding eten is eenvoudig, maar is een slechte gewoonte. Het bevat vaak veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Gezonder eten zal je sowieso helpen om je beter te voelen en is een perfecte nieuwe gewoonte om aan je routine toe te voegen in 2025.
Tips om gezonder te eten?
Begin met het toevoegen van een extra portie groenten aan je lunch en diner. Kies voor kleurrijke groenten en fruit om meer verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Om bewerkte voeding te vermijden en je aan dit voornemen te houden, is het aangeraden om vaker zelf te koken en te kiezen voor verse, onbewerkte ingrediënten. Lees altijd de etiketten voordat je iets koopt.
Op onze Bolusso blog vind je nog veel meer tips over gezonde voeding, waaronder meal prep tips, de lekkerste slowjuicer recepten en advies voor eiwitrijk diëten.
2. Drink meer water
Water is essentieel voor bijna alle lichaamsfuncties. Het helpt je energiek te voelen, je huid te verbeteren en je spijsvertering te ondersteunen.
Tip: Koop een coole herbruikbare waterfles om deze uitdaging makkelijker te maken en draag deze altijd bij je. Stel herinneringen in op je telefoon om regelmatig te drinken.
3. Meer bewegen en sporten
Regelmatige lichaamsbeweging en sporten is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het helpt je gewicht op peil te houden, je conditie te verbeteren en stress te verminderen. Bij Bolusso kan je heel wat hulpmiddelen vinden om dit goede voornemen waar te maken, zoals onze halters en gewichten en fitnessapparaten.
Tips die volhouden wél haalbaar maken
Om dit voornemen te kunnen volhouden is het aangeraden om een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, dansen of zwemmen. Of schrijf je in op een sportschool, gym of voor een sportles samen met een vriend of vriendin, zodat je elkaar kan helpen om jouw goede voornemens vol te houden. Gaat dat niet, probeer dan op z’n minst elke dag een beetje te bewegen door de trap te nemen in plaats van de lift, of de fiets in plaats van de auto. Laat spierpijn je niet tegenhouden en investeer in een massage gun, zoals het Bolusso massage gun, wat je helpt om sneller te herstellen.
4. Stoppen met roken
Veel mensen hebben de slechte gewoonte om te roken, en ook vapen is tegenwoordig zeer populair. Het is echter een ongezonde gewoonte. Gelukkig is het elk jaar één van de meest voorkomende goede voornemens om te stoppen. Het besluit om te stoppen met roken is een van de beste keuzes die je voor je gezondheid kunt maken. Roken is schadelijk voor vrijwel elk orgaan in je lichaam en is een belangrijke risicofactor voor tal van ernstige ziektes, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, longziekten enzovoort. De voordelen van stoppen met roken zijn enorm: Niet alleen verbetert je gezondheid vanaf dag 1, je hebt ook meer energie, een beter gebit en je kan bovendien veel geld sparen!
Hoe bereik je dit doel en hoe hou je het vol?
Stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk, maar het is zeker mogelijk. Bepaal je motivatie, de reden waarom je dit doet. Zoek ook steun bij je familie, vrienden en collega’s, of overweeg ook professionele hulp van een huisarts. Verander je gewoontes door triggers te vermijden en nieuwe gewoontes toe te voegen op de tijden wanneer je gewoonlijk zou roken. Het is ook absoluut mogelijk om hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters, apps of medicatie te gebruiken.
Wees ten slotte geduldig, ontwenningsverschijnselen maken het soms moeilijk om vol te houden, en terugval betekent niet dat je onmiddellijk moet opgeven. Onthoud: Stoppen met roken is een proces. Het is belangrijk om positief te blijven en jezelf te belonen voor je successen.
5. Op tijd slapengaan
Slaap is essentieel voor het herstel van je lichaam en voor je mentale gezondheid. Meer slapen is een van de populairste voornemens voor 2025, want te weinig slaap kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes en hartziekten.
Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op. Voeg eventueel meditatie toe aan je avondritueel voor het creëren van innerlijke rust en zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige slaapomgeving is.
6. Minder op je scherm kijken
Te veel schermtijd kan leiden tot slaapstoornissen, oogproblemen en een verminderde concentratie. Het leidt je bovendien vaak af van de ‘echte’ wereld en mensen rondom je.
Begin eraan door jezelf grenzen op te stellen. Leg je telefoon een uur voor het slapengaan weg en probeer tijdens de maaltijden je telefoon niet te gebruiken. Bekijk je e-mails, berichten of sociale media enkel op één of twee specifieke momenten op de dag, in plaats van telkens je telefoon te grijpen als je een notificatie hebt. Maak het jezelf nog makkelijker door notificaties voor sociale media uit te schakelen.
7. Minder alcohol drinken
Alcohol lijkt misschien onschuldig, maar het heeft verstrekkende gevolgen voor je gezondheid. Zelfs matige alcoholconsumptie kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen en sociale problemen.
Hoe begin je met minder drinken en hoe blijf je consistent?
Het verminderen van je alcoholconsumptie kan een grote uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. Begin bijvoorbeeld met een doel te stellen (bv. enkel in het weekend drinken, of een maximaal aantal glazen,…) en zoek steun en motivatie bij familie en vrienden. Verander je gewoonten zodat je bepaalde situaties kan vermijden en zoek alternatieve activiteiten. Als je je eens niet aan je doelen houdt, is dat trouwens geen reden om op te geven. Wees geduldig met jezelf.
Ben je op café of restaurant, kies dan voor aantrekkelijke alcoholvrije alternatieven of drankjes met een lager alcoholpercentage. Drink langzaam en eet voor of tijdens het drinken. Drink voldoende water tussendoor om goed gehydrateerd te blijven.
8. Meer tijd in de natuur doorbrengen
De natuur heeft een positieve invloed op onze mentale gezondheid. Het kan stress verminderen, je creativiteit stimuleren en je humeur verbeteren. Ga wandelen, fietsen of lopen om je uitje in de natuur met een sportieve activiteit te combineren.
Probeer elke dag even naar buiten te gaan, al is het maar een korte wandeling in het park.
9. Maak meer tijd voor ontspanning
Ontspanning is belangrijk om stress te verminderen en je batterijen op te laden. Probeer elke dag een momentje voor jezelf te nemen om te relaxen. Doe aan meditatie, yoga of lees een boek. Ook een massage is een geweldige vorm van ontspanning. Neem zeker een kijkje naar onze blog om jouw massages te perfectioneren!
10. Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie
Sociale contacten zijn belangrijk voor ons welzijn. Ze geven ons een gevoel van verbondenheid en steun. Het onderhouden van deze relaties kan ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid en een verhoogd gevoel van geluk.
Plan daarom regelmatig tijd in voor sociale activiteiten. Bel een vriend, ga samen een kopje koffie drinken of organiseer een spelletjesavond. Daarnaast kun je ook deelnemen aan groepsactiviteiten zoals sportclubs, vrijwilligerswerk of hobbygroepen. Dit biedt niet alleen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar versterkt ook de banden met bestaande vrienden. Met vrijwilligerswerk heb je bovendien de extra bonus dat je een goede daad verricht voor anderen, wat je een geweldig gevoel geeft.
Spendeer je tijd met anderen ook zinvol. Het is belangrijk om actief te luisteren en oprecht interesse te tonen. Dit kan de kwaliteit van je relaties verbeteren en zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt. Vergeet niet dat het ook waardevol is om tijd voor jezelf te nemen en te reflecteren op je sociale behoeften. Zo kun je een balans vinden tussen sociale interactie en persoonlijke rust.
11. Leer nee zeggen
Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en niet altijd maar ja te zeggen. Leer jezelf en je eigen grenzen kennen, en durf ‘nee’ zeggen zonder je schuldig te voelen People pleasing is out! Prioriteer je eigen behoeften.
12. Dankbaar zijn
Dankbaarheid kan je geluksgevoel verhogen en je helpen om positiever in het leven te staan. Houd een dankbaarheidsdagboek bij of neem elke avond even de tijd om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent.
Hoe houd je je goede voornemens vol?
Goede voornemens zijn eenvoudig te stellen, maar niet altijd makkelijk om vol te houden. Hieronder wat tips die je kunnen helpen om jouw goede voornemens vol te houden.
- Begin klein: Probeer niet te veel tegelijk te veranderen.
- Maak een plan: Bedenk concrete stappen die je kunt zetten om je doel te bereiken.
- Zoek steun: Vertel je vrienden, familie of collega’s over je doelen.
- Vier je successen: Beloon jezelf als je een doel hebt bereikt.
- Wees niet te hard voor jezelf: Het is normaal om af en toe te falen. Belangrijk is dat je weer opstaat en verdergaat.
Onthoud: Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het proces van verandering. Kies voor doelen die bij jou passen en die je echt wilt bereiken. Met een beetje discipline en doorzettingsvermogen kun jij je goede voornemens dit jaar wel volhouden!
Wil je meer tips en advies over het stellen van doelen en het ontwikkelen van gezonde gewoontes? Laat het ons weten!